Laitaatsalmi och Aholahti kanaler
Laitaatsalmen kanava, Aholahden kanava

Saimas djupled går nu genom det mycket trånga Kyrönsalmi sund i Nyslott. Alldeles invid leden finns det historiska slottet Olofsborg från medeltiden på en ö mitt i sunden. På Olofsborg genomförs varje sommar en stor och berömd operafestival. Ingången till slottet går över en svängbro över djupleden.
Strömmen i sunden har en hastighet på cirka 0,6-0,8 m/s och dessutom måste fartygen att göra en sväng i sunden vilket gör det mycket svårt att ta sig igenom . Det har hänt några olyckor där fartyg kolliderat med strandklippan.
Sjöfartsverket planerar att flytta djupleden bort från de trånga sunden. Det finns två alternativ. Ett alternativ är att djupleden skulle gå genom Laitaatsalmi sund som ligger västerut från Kyrönsalmi sund. Laitaatsalmi sund måste muddras och utvidgas. Om alla fartygen skall kunna använda leden via Laitaatsalmi sund måste man bygga en öppningsbar klaffbro för landvägstrafiken och en lyftbro för järnvägen. Laitaatsalmi sund ligger nära Nyslotts centrum och det är inte möjligt att bygga en tillräckligt hög fast bro på platsen. Den öppningsbara bron skulle vara ett allvarligt hinder för landvägstrafiken.
Ett annat alternativ är att bygga cirka två kilometer lång slusslös kanal västerut från Laitaatsalmi sund. Kanalen skulle bli 30 - 45 meter bred. I detta alternativ är det möjligt att bygga en 24,5 meter hög fast bro för huvudvägen samt järnvägen och en annan fast bro med 24,5 meters höjd eller en öppningsbar bro för lokalvägen.

Tarmo Hurskainen © 2007


Källor: Sjöfartsverket, 2007
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tämä sivu on suomeksi

Tryck på denna slussport för att komma tillbaka till samlingssidan för finska kanaler.

 

Denna sida ändrades senast 12-10-16