För att underlätta pråmtransporterna i Gisslarboån fanns ett antal dammar och slutor, okänt hur många. Bilden nedan är karta 19-HED-42 i Lantmäteriets historiska arkiv, klicka på kartan för att se den större. På denna karta från 1752 omfattar bara en del av Gisslarboån finns fyra slutor inritade. Fler kan alltså funnits längre söderut i ån. En sluta var en äldre typ av sluss. Det är okänt hur en sådan var konstruerad, men sannolikt var det en enkel slussport som öppnades när ett fartyg skulle passera. Fartyget fick då åka genom den fors som uppstod. Nedströms gick det lätt, men uppströms fick man dra fartyget mot strömmen.
Enligt uppgift användes främst den östra delen av Gisslarboån för transporterna från Lillsvan. Kartan nedan visar även en sluta i den västra åfåran, väster om Åholmen.
Pråmtrafiken på Gisslarboån upphörde vid mitten av 1800-talet då järnväg byggdes mellan Svansbo och Köping. Denna järnväg blev dock inte lika långlivad som pråmtransporterna på Gisslarboån. Sedan bruket i Färna lagts ned 1903 försvann merparten av järnvägens frakter och intäkter. Till slut upphörde trafiken och rälsen revs upp. Banvallen däremot finns kvar och används än idag. Nu som cykel- och bilväg.
Även den lastkaj som anlagts vid inloppet till Gisslarboån finns kvar.
© Bilderna tagna av Brage Lundström |
||
Järnvägens stationshus har blivit fritidshus | Kajen vid gisslarboåns inlopp |
Kanalen inne i samhället Gisslarbo |
Läs även om kanalen från Trummelsberg till sjön Åmänningen.
Tryck här för att komma tillbaka till kanalstart-sidan.
Denna sida ändrades senast 12-11-19