Skudeneshavns kanal

Vyer från Skudesneshavn

© Bilderna tagna 2013 av Ingemar Nordlund
Fyren på Vikaholmen vid sydöstra infarten till Skudesneshavn.

© Bilderna tagna 2013 av Ingemar Nordlund
Skudeneshavn ligger på den södra änden av Karmöy ut mot Skudefjorden och Nordsjön. Skudeneshavn bildades i senmedeltiden som urbant samhälle och växte kraftigt under sillfisket på 1800-talet. Idag är staden i stort sett som den var på 1800-talet. Industriverksamheten har efter vart gjorts mer tillämplig, men fiskeflottan är fortfarande stor.
Det är en fin sommarstad med många evenemang och attraktioner. Skudefestivalen som är ett stort kulturevenemang erbjuder olika utställningar som visar gamla hantverkstekniker som bl.a. båtbygge, repslagning, tunnbindare och knivsmed. De sista åren har festivalen även samlat vissa motorföreningar som visar gamla restaurerade fartygsmotorer av olika årsmodeller och typer.
Ta gärna en promenad i Søragadå som är huvudgatan i den välbevarade gamla staden. I utkanten av staden finner du en golfbana med 18 hål och vid skolan ligger en nöjespark. Det finns en färjeförbindelse med Kvitsøy.
Marint: Hamnen ligger längst in i smal bassäng mitt inne i centrum. Djupet är bra och hamnen är mycket väl skyddad av öarna utanför. Det finns många sjömärken, farledsmärken och fyrar i vattnen söder om Skudeneshavn. I sjökortet kan det se komplicerat ut, men väljer man det östra inloppet går inseglingen bra. Följ sundet inåt landet från Vikaholmens fyr, genom Nesagapet. Inseglingen blir då säker och bra.

Ingemar Nordlund
Här syns kanalen från en utsiktspunkt i parken.

Visar att det finns en väg som heter Kanalveien.

© Bilderna tagna 2016 av Ingemar Nordlund
Här står jag på samma ställe, men vänd västerut. Kanalen har varit cirka 100 meter längre, men aldrig gått tvärs över ön. Däremot fanns det en å eller liknande. Vi kunde inte hitta något spår efter den.

Kanalen i Skudesneshavn. Jag står längst in och tittar österut.

© Bilderna tagna 2016 av Ingemar Nordlund


Källor: Ingemar Nordlunds eget besök på plats.
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tryck på denna slussport för att komma tillbaka till samlingssidan för nordiska kanaler.

 

Denna sida ändrades senast 16-11-09