Augustowkanalen

Kanalen vid B på kartan.

Kanalen förbinder floderna Njemen nära Sapotskin i Belarus, Vitryssland, och Bierbrza i Polen. Kanalen är 101 kilometer lång och har 18 slussar.
När Preussen 1821 lade så höga tullar på polska och litauiska varor som skeppades ut via de tyska östersjöhamnarna att all export och import sjövägen i praktiken blev omöjlig, föddes tanken att skapa en kanalväg från det inre av Polen till Kurlandbukten.
Tanken var att förbinda floderna Bierbrza och Niemen och uppdraget att konstruera kanalen gick till generalen Ignacy Pradzynski. Han tog hjälp av den franske generalen och ingenjören Jan Chrzciciel de Grandville Malletski och generalen Jan Pawel Lelewel.
Kanalbygget startade redan 1823 men det dröjde till 1839 innan kanalen kunde tas i bruk.
Då hade man skapat en tekniskt nydanande kanal som var den första europeiska kanalen som förband två stora floder på var sin sida om en mäktig vattendelare och dessutom skapade en viktig länk i en kanalväg mellan Östersjön och Svarta Havet.
För att komma från Östersjön till Svarta Havet startade man på Augustowkanalen, fortsatte på Oginskikanalen, floden Dniepr, Berezinakanalen och floden Dvina.© Bilderna tagna av Jens Marklund


Källa: Nordisk Familjebok, Stockholm, 1924. Wikipedia, 2011.
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tryck här för att komma tillbaka till Europasidan.

 

Denna sida ändrades senast 13-10-29