Lettland

Floden Daugava

Daugava är det lettiska namnet på floden. På ryska är namnet Dvina, på tyska Düna.
Daugava är Lettlands längsta flod och är 1020 kilometer lång. Den har sin källa vid Vaklajbergen i Ryssland, ganska nära floden Volgas källa.
Efter källan bryter floden väg mot sydväst och flyter in i nuvarande Vitryssland där den svänger mot nordväst, en riktning som sedan är så gott som oförändrad till mynningen i Rigabukten av Östersjön.
När den under namnet Dvina rinner in i Lettland byter den alltså namn till Daugava och har 357 kilometer kvar till mynningen.

Historiskt har Lettland med sin långa kust mot Östersjön haft stor betydelse för handel och sjöfart i Östersjön, men också en mycket stor betydelse för handeln mellan östersjöområdet och Svarta Havsområdet.
Via floden Daugava tog sig de svenska vikingarna över till floden Dnjepr och seglade nedströms den till Svarta Havet och dåtidens storstad Konstantinopel.
Vikingatrafiken här var så stor att man än idag finner mängder med föremål som vikingarna "glömt" eller lämnat efter sig. De flesta fynden är från 800-talet, så det anses att vikingarna varit som mest aktiva här då.

Övriga vattenvägar

Det finns några fler floder i Lettland, men jag känner inte till något om dem.
Läs mer om hamn och kanaler vid Daugavas mynning i Riga här.


Källor: Flera olika sidor på internet.
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tryck här för att komma tillbaka till sidan om Europas kanaler.
Tryck här för att komma tillbaka till kanalstart-sidan.

 

Denna sida ändrades senast 13-10-29