Kanalerna i Chioggia

Chioggia är en stad med gamla anor. Den ligger vid den sydliga infarten till Venediglagunen och var som sådan mycket viktig för den stora handelsstaden Venedig.
Staden är uppbyggd på en liten ö med flera kanaler precis som Venedig. Till Chioggia hör också en lång sandbank cirka 600 meter österut, Sottomarina, som skyddar Chioggia mot Adriatiska havet.
Chioggia var egen stad med biskopssäte från 1110 kom staden att spela en viktig roll i krigen mellan Genua och Venedig. 1378 erövrades staden av Genua och redan två år senare av Venedig. Sedan dess har Chioggia varit en del av regionen Venedig.
Fiske har alltid varit en viktig näring för staden. Dess läge och uppbyggnad har i det fallet varit en stor fördel. En liten ö med farbart vatten runt om och en stadsplan som korsas av kanalen där fiskebåtarna alltid fått bra skydd. Bebyggelsen har behållit sin gamla karaktär.
Stadsdelen Sottomaria har en modernare framtoning och är uppbyggd för turism vid den långa fina sandstranden mot Adriatiska havet. ett 70-tal strandnära hotell och ett 20-tal campingplatser ser till att den fina stranden är ständigt fylld med turister under säsongen.
© Bilderna tagna 2010 av Bosse Arnholm

Fiskebåtar på lång rad förtöjda längs Canale Lombardo

Fiskebåtar på lång rad förtöjda längs Canale Lombardo

Huvudgatan Corso del Popolo
© Bilderna tagna 2010 av Bosse Arnholm

Utsikt mot norr från Ponte Vigo.

Canale Veno från Ponte Vigo i norr

Canale Veno från Ponte Vigo i norr


Källa: Wikipedia och eget besök på platsen
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tryck här för att komma tillbaka till kanalstart-sidan.

 

Denna sida ändrades senast 12-12-14