Kanalen Rhone till Rhen

Kanalen byggdes under åren 1784 till 1833.
Denna kanal är en av "huvudlederna" för oss nordbor för resor till och från Medelhavet. Men det finns hinder. Slussarna är bara 5 meter breda och högsta tillåtna djupgående är 1,8 meter. Men kanalen underhålls minimalt vilket betyder att båtar som sticker 1,8 meter fastnar emellanåt.
Kanalen startar vid den lilla byn St-Jean-de-Losne, vid floden Saon, inte långt från den berömda "senapsstaden" Dijon, och slutar vid staden Niffer vid Rhen. Den sluss som leder ut till floden Rhen ritades av den välkände arkitekten Le Corbusier. Farleden går mestadels i floden Doubs på den franska delen upp till den vattendelande höjden som ligger 341 meter över havet. På ett ställe finns 12 slussar i en rad. Denna slusstrappa höjer, respektive sänker båtarna 32 meter.
Det finns en sidokanal som leder in till staden Belfort, men man lär numera inte komma ända fram till stadens centrum.
En av biltillverkaren Peugeots fabriker ligger precis vid kanalen i staden Moutbèliard.
I staden Besancon vid kanalen föddes den berömde franske författaren Victor Hugo.
Kanalen ligger mestadels ute på ren och vacker landsbygd, men passerar också några områden med gamla övergivna fabriksområden. Hela kanalen omges av skogklädda höjder.
Slussarna är mestadels gamla och dåligt underhållna. 1997 ville man bygga ut kanalen men det stoppades av kraftiga miljöprotester.
Merparten av slussarna är halvautomatiska och öppnas av de slussande båtarna själva, men några av slussarna är helt manuella och de är bemannade.
Kanalen passerar staden Dole där den kände forskaren Louis Pasteur föddes.


Källor: Lars Hässler: Med båt genom Europa, Norstedt 2010, Carl Erik Tovås: På inre vatten, 1996, Catarina och Tommy Grünbaum: Från sluss till sluss på franska kanaler, Prisma 2009, Lars Hässler och Marie Blomqvist: Medelhavet tur och retur, Nautiska Förlaget 2004.
Sänd gärna kommentarer och fler uppgifter till: mig!

Tryck här för att komma tillbaka till kanalstart-sidan.

 

Denna sida ändrades senast 16-11-07